איך לתכנן את סוף החיים
סוף החיים מתחיל במחשבה תחילה.
כל כך קשה לדבר על המוות אבל זה אחד הנושאים החשובים שיש לדון בו.
בכל ייעוץ גריאטרי אני מעלה את נושא סוף החיים מול המטופל והמשפחה.
אנשים קשישים שמחים על השאלה: "איך תרצו למות?"
למרות מה שנהוג לחשוב, אנשים קשישים שמחים מאוד שמישהו שואל אותם כיצד הם היו רוצים למות.
רובנו מפנטזים על מיתת נשיקה, בביתנו החמים, מוקפים באנשים שאוהבים אותנו. לצערי רובנו נמות בבית החולים, מוקפים בצינורות, לצידנו חולים זרים ולרוב זה יקרה לאחר תקופה של סבל.
במדינת ישראל קיימת האפשרות למנות מיופה כח אשר תפקידו להחליט עבור האדם שמינה אותו מה לעשות ובעיקר מה לא לעשות בסוף החיים. מי שנותרו לו שישה חודשים לחיות יכול למלא טופס הוראות מקדימות.
איך נדע איך נרצה למות?
נכון, זה מאוד קשה לדעת מה ארצה ברגע האמת, אולי אחליט עכשיו על משהו שיקצר את חיי ? אולי אני לא האדם שיכול להחליט זאת והרופאים - הם יודעים מה צריך לעשות.
לכל אדם יש את הערכים בהם הוא מאמין, יש מי שרוצה להאריך את חייו בכל מחיר, עם כל התערבות רפואית אפשרית. יש מי שמבקש להמנע מסבל והארכת חיים ללא ערך.
רק אם שואלים, בודקים ומשוחחים על נושאים אלו ניתן לדעת מה באמת אתה רוצה.
לאחרונה ליוויתי שלוש נשים מדהימות אשר טיפלו במסירות רבה באימן. האם שהיתה בעברה ציירת, תמיד עמדה לצד הבנות, עזרה להן לגדל את ילדיהן, סייעה להן לצאת וללמוד ותמכה בהן בנישואיהן ובבחירות שעשו בחיים.
בהדרגה מצבה התדרדר, במשך כעשור חלה ירידה במצבה הקוגנטיבי ( סבלה משיטיון) וירידה במצבה התפקודי עד שנזקקה לעזרה צמודה של מטפלת.
הבנות הזמינו אותי לבצע הערכה גריאטרית כוללנית לאחר שחלה הדרדרות נוספת במצב האם. יחד חשבנו מה האם היתה רוצה עבורה בשלב זה של חייה. הבנות האמינו שהאם שמחה לגור בביתה יחד עם המטפל, נהנית ממוזיקה ומביקורי המשפחה.
סייעתי להן להתאים את המגורים, להקל על המטפלת בטיפול באם ע"י אביזרים מתאימים, הורדנו תרופות מיותרות, ויתרנו על בדיקות שלא תרמו ורק גרמו לה לסבל, הוספנו טיפולים שמקלים על כאב ותפקוד.
בין השאר שוחחנו על החלטות לגבי סוף החיים, הבנות אמרו שהאם שנאה בתי חולים וזכרו כי אמרה להן כי היא רוצה למות בביתה.
נשארתי בקשר עם הבנות אשר חשו שחל שיפור באיכות החיים של האם ואכן אימצו רבות מההמלצות שנתתי.
מספר חודשים לאחר הביקור חלה החמרה במצבה של האם, הבנות קראו לי לעזרה לקבל החלטה לגבי הפניית האם לבית החולים. מכיוון ששוחחנו על האפשרויות כבר בביקורי הראשון, יכלו שלוש הבנות להגיע במהירות להחלטה שאימן תמשיך לקבל טיפול במסגרת הבית, יצרנו קשר עם היחידה לטיפול בבית של קופת החולים והאם טופלה במסירות בבית. דאגנו לתת לה את האפשרות הטובה ביותר להתאושש ומשלא חל שיפור במצבה, טופלה האם למניעת סבל.
בשבועיים הבאים היתה מוקפת בבנותיה, נכדיה והמטפלת אשר דאגו למנוע ממנה סבל מיותר.
האם נפטרה במיטתה והבנות חשו שעשו עבורה את הטוב ביותר.
נושא המוות הינו נושא קשה אבל חשוב לדון בו באופן פתוח עם בני המשפחה.
מצרפת לינק לסרטון טד אודות חשיבות קבלת ההחלטה לגבי המוות, בעודינו בריאים ומסוגלים להחליט.